Mini ptysie na wytrawnie z szynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

To były moje pierwsze upieczone ptysie, kształty wyszły różne bo się uczyłam ale wyszły super.A że niedawno były ze śmietaną to postanowiłam zrobić na wytrawnie ,były naprawdę pyszne, warto takie zrobić na przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    5 dkg masło
    1/2 szkl mąka pszenna
    1/2 szkl wody
    sol 1 szczypta
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki





    nadzienie

    20 dkg szynki gotowanej
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki serka kanapkowego u mnie z żiołami
    odrobina pieprzu

Mini ptysie na wytrawnie z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy masło sól i wlewamy wodę zagotować .Jak masło z wodą się zagotuje wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia trzymamy na kuchence mieszamy chwilę aż ciasto się zaparzy studzimy. Do masy wbijamy jajka mieszamy mikserem na gładką masę aż składniki się ładnie połączą.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem małe porcje masy.Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.W czasie pieczenia nie

    otwieramy piekarnika.Ptysie po upieczeniu studzimy
  • 2. . Do blendera albo robota dajemy szynkę serek i majonez blendujemy na gładką masę.Do masy można dodać trochę pieprzu. Z ptysi odcinamy górę.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ptysie.Na masę nakładamy odcięte wierzchy. POLECAM!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy