Zapraszam na zdrowe i lekkie fritaty z kaszy i warzyw.
Składniki:
220 g ugotowanej kaszy jaglanej
70 g cukinii
40 g zielonej papryki
45 g czerwonej papryki
2 suszone pomidory
1/2 czerwonej cebuli
40 g marchewki
3 jajka
80 g serka wiejskiego light
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Mini fritaty jaglane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i obie papryki pokroić w małą kostkę. Marchewkę w cieniutkie krótki słupki ( ja kroję marchewkę wzdłuż na plastry, a potem w słupki z tego krótszego końca).
2.Cebulę posiekać w piórka. Pomidory suszone również pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać. Dodać kaszę i znów wymieszać.
3.W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać serek i przyprawy. Wymieszać i dodać do kaszy z warzywami. Po raz ostatni wymieszać.
4.Formy do tartaletek wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 30 minut. Smacznego!
Komentarze