Mini drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę jajeczną, dodać olej ,mleko oraz twaróg. Dokładnie zmiksować. Wkruszyć drożdże i dosypać mąkę. Zagnieść rękoma elastyczne i miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Miskę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i szklanką wykrawać krążki. na środek krążka nakładać po łyżeczce dżemu i zlepiać jak pierogi. Trzeba to robić bardzo dokładnie, w przeciwnym wypadku dżem nam wypłynie. Ja dociskam jeszcze pierożki końcem widelca. Układaćw odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 180 st. Ostudzone mini bułeczki można posypać pudrem.
Porady
Zamiast kółek można wykrawać kwadraty i składać w trójkąty. Z porcji wychodzi mi ok 45 szt.
Komentarze