Mini drożdżówki

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i puszyste ciasto drożdżowe z ulubionym nadzieniem, w sam raz do kawy. Warto spróbować, nie są trudne do wykonania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    3 szklanki mąki
    jajo
    1/4 kg twarogu
    5 łyżek mleka
    5 łyżek oleju
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru


    2 małe słoiczki ulubionego dżemu, ja dałam jabłkowy i truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dżemy

Mini drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę jajeczną, dodać olej ,mleko oraz twaróg. Dokładnie zmiksować. Wkruszyć drożdże i dosypać mąkę. Zagnieść rękoma elastyczne i miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Miskę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i szklanką wykrawać krążki. na środek krążka nakładać po łyżeczce dżemu i zlepiać jak pierogi. Trzeba to robić bardzo dokładnie, w przeciwnym wypadku dżem nam wypłynie. Ja dociskam jeszcze pierożki końcem widelca. Układaćw odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 180 st. Ostudzone mini bułeczki można posypać pudrem.

Porady

Zamiast kółek można wykrawać kwadraty i składać w trójkąty. Z porcji wychodzi mi ok 45 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować