Mini babeczki nadziane dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny sezonowy deser.

Składniki:

  • 5 dag masła
    5 łyżek cukru kryształu
    cukier waniliowy
    2 jajka
    pół szklanki gęstej śmietany
    1 szklanka mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody

    ok pół kg czarnych porzeczek
    ok pół szklanki cukru kryształu
    2 łyżki wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini babeczki nadziane dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już tylko do połączenia składników.
    Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy.

    Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami)i dwie łyżki wody aby się nie przypaliło i smażymy do momentu aż masa porzeczkowa będzie już lekko gęsta.
    Dziurki w babeczkach po mini kominach napełniamy dżemem. Jeśli mamy inne foremki dżem wykładamy na wierzch babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować