Mini burgery z jalapeño - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułeczki
1. Zrób zaczyn drożdżowy. W małej misce połącz drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. W misce od miksera połącz mąkę, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj szklankę mleka, masło, jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto końcówką z hakiem albo ręcznie przez kilka minut.
3. Włóż wyrobione ciasto do miski, lekko spryskanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
4. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrób, aby się nie kleiło.
5. Następnie podziel na dwie części (tak będzie łatwiej) i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
6. Teraz przy pomocy pierścienia, wytnij kółka (u mnie o średnicy 6 cm).
7. Połóż wszystkie wykrojone bułeczki na blasze do pieczenia, pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony.
8. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut, aby ciasto po raz drugi wyrosło.
9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piecz około 15 minut, aż bułeczki będą lekko złotego koloru.
10. Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj bardzo cienką warstwą stopionego masła.
11. Odłóż na kratkę do ostygnięcia.
2.Kotleciki
1. Do dużej miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.
2. Uformuj małe kotleciki.
RADA: Aby mieć pewność, że wszystkie kotleciki będą miały taką samą wielkość, używam pierścienia, którego użyłam do robienia bułeczek. Połóż pierścień i delikatnie rozłóż w nim mięso, aby uformować idealne koło.
3. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki przez około 2 minuty z każdej strony, aby były lekko brązowe.
3.Burgery
1. Rozłóż bułeczki na blacie, każdą z nich delikatnie przekrój na pół.
2. Górną oraz dolną cześć posmaruj Przysmakiem Denisa.
3. Następnie na dolną część połóż kotlecik, na niego ogórek i kawałek pomidora.
4. Przykryj górną częścią bułeczki i wbij wykałaczkę.
5. Można podawać z ciepłym kotlecikiem, wtedy podgrzej go lekko w mikrofalówce.
Bardzo dobrze smakują również na zimno. W takim wypadku burgery można przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Pamiętaj przykryć zrobione burgery, aby nie wyschły.
Smacznego!
4.Po Przysmak Denisa zapraszam na mój blog http://www.sandrabakesaparty.awsome.pl/?article=8 albo do mojej książki kucharskiej na Polska gotuje.
Komentarze