Minestra di Pasqua

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

czyli wielkanocna zupa neapolitańska. Autorem przepisu jest Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - udka z kurczaka: 300 gramów
    - pręga wołowa: 450 gramów
    - żeberka wieprzowe: 325 gramów
    - marchew: 250 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - salami neapolitańskie: 150 gramów
    - pietruszka: 1 pęczek
    - tymianek: 1 pęczek
    - majeranek (gałązka): 1 sztuka
    - rozmaryn (gałązka): 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 1 łyżeczka
    - cebula: 1 sztuka
    - woda: 1.5 litra
    - karczochy: 200 gramów
    - kapusta włoska: 300 gramów
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Minestra di pasqua - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać marchew, czosnek, pietruszkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Po 40 minutach wyjąć mięso z wywaru i oddzielić od kości. Odłożyć na bok.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy, salami pokrojone w cienkie paski i karczochy. Dołożyć wszystko do wywaru wraz z mięsem i pokrojoną kapustą włoską. Dolać 1/2 szklanki wina i gotować przez 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzanką lub grillowaną polentą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karczochy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować