Mintaj z sosem porowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty mintaja rozmrozić, umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce.
Cebulę pokroić w drobna kostkę, pory pokroić w półtalarki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, smażyć około 5 minut. Następnie dodać por i całość dusić 15 minut, cały czas mieszać. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Dusić około 10 minut. Jeśli sos będzie bardzo gęsty dodać przegotowanej wody.
Jajka roztrzepać w talerzu. Rybę pokroić na kawałki. Następnie obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i ponownie w mące oraz jajku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor z dwóch stron.
Na talerzu ułożyć sos porowo-pomidorowy, obok kawałki ryby. Podawać z dowolną surówką oraz ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Porady
Do sosu można dodać parę ziaren zielonego groszku konserwowego.
Komentarze