Mintaj w curry

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Danie bardzo lekkie i szybkie w wykonaniu. Pyszny, lekko ostry sos curry z mintajem i brokułem.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety mintaja
    1/2 cytryny, sok
    sól, pieprz
    mąka do obtaczania ryby
    olej do smażenia

    Sos:
    1 szkl. bulionu
    200 ml mleczka kokosowego
    250 g brokuła
    1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dostępna w sklepach z azjatycką żywnością)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Potrawka

Mintaj w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawałki mintaja 1. Rybę, jeśli zamrożona należy rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Potem należy ją posolić i posypać pieprzem, pokroić na 2-3 cm kawałki i takie obtoczyć w mące.
  • 2. Na dużą patelnię wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i usmaż na złoto kawałki ryby.
  • Czerwona pasta curry 3. Brokuła rozdziel na mniejsze różyczki. Do ryby wlej bulion, dodaj brokuła i duś jakieś 5 minut często przewracając brokuła. Potem dolej mleczko kokosowe i pastę curry. Całość doprowadź do wrzenia i wtedy wyłącz i zestaw z ognia. Dopraw solą. Przykryj pokrywą. Chodzi o to żeby nie przegotować ryby, ale żeby brokuł zrobił się miękki. Curry podawaj z ryżem, np. basmati.

Porady

Zamiast mintaja można użyć innych filetów, np. dorsza, łososia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować