Mintaj w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę, jeśli zamrożona należy rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Potem należy ją posolić i posypać pieprzem, pokroić na 2-3 cm kawałki i takie obtoczyć w mące.
2.Na dużą patelnię wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i usmaż na złoto kawałki ryby.
3.Brokuła rozdziel na mniejsze różyczki. Do ryby wlej bulion, dodaj brokuła i duś jakieś 5 minut często przewracając brokuła. Potem dolej mleczko kokosowe i pastę curry. Całość doprowadź do wrzenia i wtedy wyłącz i zestaw z ognia. Dopraw solą. Przykryj pokrywą. Chodzi o to żeby nie przegotować ryby, ale żeby brokuł zrobił się miękki. Curry podawaj z ryżem, np. basmati.
Porady
Zamiast mintaja można użyć innych filetów, np. dorsza, łososia.
Komentarze