Metrowiec inaczej

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Metrowiec w formie szachownicy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    200 g cukru pudru
    200 g mąki
    1/3 szklanki oleju
    5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml)
    dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Przepis - Słodka Strona
    czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wody

    Krem:
    2 szklanki mleka (500 ml)
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    170 g masła w temperaturze pokojowej

    Polewa Czekoladowa:
    Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Przepis - Słodka Strona100 ml śmietanki kremówki
    100 g czekolady gorzkiej
    łyżka wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Metrowiec inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.
    Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.

    Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną),lub wykładamy papierem do pieczenia i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".
    Całkowicie studzimy oba ciasta.

    Krem:
    1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.

    Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie każdy płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemian jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem. Czynność powtarzamy do otrzymania kształtu szachownicy z 9 polami.
    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta tworząc dwie szachownice.
    Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować