Metrowiec inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną),lub wykładamy papierem do pieczenia i do jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka".
Całkowicie studzimy oba ciasta.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie każdy płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemian jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone" całość smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem. Czynność powtarzamy do otrzymania kształtu szachownicy z 9 polami.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta tworząc dwie szachownice.
Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc.
Komentarze