1.CIASTO
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy wodę i olej. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą (prócz kakao). Całość miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki. Keksowniczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc zebrę. Pieczemy 1godz. w 180st. Odstawiamy do przestudzenia.
2.KREM
W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietankę sztywno ubijamy i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wstawiamy do lodówki.
3.Ciasto kroimy na równe kromki. Układamy przekładając kremem na przemian.
Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad parą i polewamy ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodowce. Przed podaniem posypujemy perełkami i ozdabiamy wiśniami.
Komentarze