melba dyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Melba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym. Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    250 g musu z dyni
    3 jajka
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    1 litr mleka
    500 g kwaśnej śmietany 18%
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Melba dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby uzyskać mus z dyni należy wydrążoną dynię razem ze skórką (ilość większą niż potrzebujemy musu) upiec w piekarniku w 200*C przez około pół godziny. Odciąć skórkę a miąższ zmiksować.
  • melba dyniowa 2. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mus z dyni i wystudzić (pół szklanki odłożyć na polewę). Do masy wbić żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około 4 5 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  • melba dyniowa 3. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować powoli przez kilka minut, aż ser oddzieli się od serwatki. Przełożyć na sito i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce sera. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Syrop przelać do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
  • melba dyniowa 4. Spód ciasta umieścić na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Rozsmarować połowę kremu i wyłożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ciastem. Odłożoną masę dyniową wymieszać z cukrem pudrem i polać ciasto. Kroić najlepiej następnego dnia po zrobieniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Dynia Galaretka Masa serowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować