Ziemniaki świetnie smakują zapiekane w pomidorach.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na medaliony:
1 podwójny filet z kurczaka
1 papryka czerwona
1 por (część biała)
400g pieczarek
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
mały peczek natki pietruszki
sól, pieprz, vegeta do smaku
Skłaniki na pieczone ziemniaki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki oleju
0,5kg pomidorów
2 duże cebule
sól, pieprz, vegeta do smaku
zioła prowansalskie i bazylia do smaku
Medaliony z pieczonymi ziemniakami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie medalionów:
1. Filet i warzywa umyć, pokroić w kostkę i wymieszać.
2. Następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, majonez, nać pietruszki, sól, pieprz i vegetę.
3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4. Smażyć na oleju tak jak placki ziemniaczane.
Wykonanie pieczone ziemniaki w pomidorach:
1. Ziemniaki ostróż i umyj. Następnie pokrój wzdłuż.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i ułóż w nim pokrojone ziemniaki.
3. Następnie oprósz solą, pieprzem, vegetą, bazylią i ziołami prowansalskimi. Na końcu skrop oliwą.
4. Wstaw ziemniaki do piekarnika. Smaż je przez 25 min. w temp. 200stopni C.
5. Pomidory i cebulę umyj i pokój w dużą kostkę a cebulę w pierścionki.
6. Po 25min. piekących się ziemniaków dodaj pomidory i cebulę. Piec jeszcze przez około 25min.
Smacznego!
Porady
Ziemniaki można zapiekać również z surową papryką.
Komentarze