Mazurek kajmakowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
2.Zimne ciasto wałkujemy. Wylepiamy ciastem formę 25x23cm, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
3.Gotowe ciasto smarujemy dżemem i wylewamy masę kajmakową uprzednio podgrzaną około 10 minut w garnku z wodą.
4.1 łyżkę gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna szklanka.
Z lukru zrobiłam kwiatki, a średek wypełniłam dżemem.
Komentarze