Przy pieczeniu tych bułek zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota.
Składniki:
600 g mąki pszennej T 500
1 łyżeczka suszonych drożdży
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
340 ml mleka*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
25 g otrębów pszennych
15 g cukru
15 g masła
Do posmarowania
1 jajko małe
1 łyżka mleka
Maślane bułeczki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając z góry ręką. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko zagnieść i podzielić na równe części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i razem z papierem przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
*Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać mleka.
Komentarze