Jestem bardzo zajętą studentką, więc nie mogę dużo czasu poświęcać na gotowanie, ale czasami przygotowuję coś pysznego. To proste danie mięsno-warzywne zawsze ma w moim domu wielu zwolenników.
Składniki:
1 kg marchewki
25 dag mięsa wieprzowego
2 cebule
przyprawa uniwersalna
sól
pieprz
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
olej do smażenia
Marchewka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki cukru i szczypty soli do momentu, aż
marchewka będzie miękka. Cebule obieramy i kroimy.
2.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę (wielkości kostek marchewki). Obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, aż woda wyparuje, a mięso będzie miękkie.
4.Potrawkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną, dalej dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i podajemy.
Komentarze