Marchewkowo - owsiane markizy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodać płatki owsiane, cukier, obraną i startą na małych oczkach marchew i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść w gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
2.Ciasto dość cienko rozwałkować. Powykrawać niewielkie koła. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
3.Upieczone i ostudzone ciasteczka smarować gęstym dżemem i przykrywać drugim tworząc markizy.
Komentarze