MARCHEWKOWA POKUSA

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis na ciasto zawiera wiele wartości odżywczych, jest szybkie, zdrowe, nie drogie, a co najważniejsze DIETETYCZNE. :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 2,5 szklanki drobno startej marchewki
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 16 tabletek słodzika
    - kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast GELLWE
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia GELLWE
    - 2 garści mieszanki orzechów
    - 2 garści rodzynek i skórki pomarańczowej
    - ¾ szklanki mleka
    Składniki na lukier:
    - 2 szklanki cukru pudru GELLWE
    - białko jajka
    - sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowa pokusa 1. Ciasto: Jajka utrzeć razem z rozkruszonym w moździerzu słodzikiem na puszystą masę mikserem, następnie po kolei dodawać aromat, oliwę z oliwek, mleko i na końcu powoli wsypywać mąkę , tak aby powstała jednolita masa.
    Już bez miksera dodać do ciasta orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz marchewkę i wszystko wymieszać dużą łyżką do połączenia składników.
    Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Marchewkowa pokusa 2. Lukier: Białko delikatnie ubić , dodać sok z cytryny i cukier puder. Wszystko mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Porady

1. Jeżeli wierzch ciasta , będzie zbyt szybko się rumienił, należy położyć na wierzch folię aluminiową i dalej piec zgodnie z przepisem. 2. W zależności od białka jajka ilość cukru pudru należy zmniejszyć lub zwiększyć, tak aby masa była gęsta. 3. Jeżeli lukier długo nie będzie chciał zaschnąć, to należy wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2 minuty, bez obaw, że ciasto się zepsuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować