Marcepanowa trufla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie ciasta pokruszyć .
Migdały sparzyć obrać ze skórki.
Masę marcepanową pokroić na małe kwadraciki , do każdego kwadracika włożyć migdała i uformować kulki i wstawić do zamrażalnika.
Mleko , margarynę, cukier, kakao zagotować( na wolnym ogniu).
Dodać ciasta ,powidła, krem orzechowy , zdjąć z ognia i szybciutko dobrze wymieszać dodając bakalie.
Wyjąć marcepan z zamrażalki i każdą kulkę obtaczać w masie z ciasta dobrze dociskając.
Potem kuleczki obtoczyć w kakao i wstawić do lodówki.
2.Smacznego.
Porady
Masa marcepanowa powinna mieć 56 % migdałów wtedy trufle nie są przesłodzone.
Ja używałam ciemnego ciasta z makiem , ale nie jest to konieczne choć dodaje innego smaku.
Dlatego podałam masę makową w skład ciasta.
Komentarze