MARCEPANOWA TRUFLA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita przekąska , nikt się jej nie oprze.

  • 60 min

Składniki:

  • 410 g ( ciemnego biszkoptu, herbatników , biszkopciki, suche wafle ,50 g masy makowej)
    1/4 kostki margaryny
    po 1/4 szklanki mleka i cukru
    2 łyżki powideł
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kremu orzechowego
    rodzynki namoczone w rumie lub syropie migdałowym
    drobniutko posiekane orzechy włoskie i białe migdały
    NADZIENIE
    ok. 20 białych migdałów
    150 g masy marcepanowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Przekąski

Marcepanowa trufla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b83rss 1. Wszystkie ciasta pokruszyć .
    Migdały sparzyć obrać ze skórki.
    Masę marcepanową pokroić na małe kwadraciki , do każdego kwadracika włożyć migdała i uformować kulki i wstawić do zamrażalnika.
    Mleko , margarynę, cukier, kakao zagotować( na wolnym ogniu).
    Dodać ciasta ,powidła, krem orzechowy , zdjąć z ognia i szybciutko dobrze wymieszać dodając bakalie.
    Wyjąć marcepan z zamrażalki i każdą kulkę obtaczać w masie z ciasta dobrze dociskając.
    Potem kuleczki obtoczyć w kakao i wstawić do lodówki.
  • 2. Smacznego.

Porady

Masa marcepanowa powinna mieć 56 % migdałów wtedy trufle nie są przesłodzone. Ja używałam ciemnego ciasta z makiem , ale nie jest to konieczne choć dodaje innego smaku. Dlatego podałam masę makową w skład ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować