Propozycja przetworów z małych patisonów. Ślicznie wyglądają i wybornie smakują.
Składniki:
kg małych patisonów
mała marchewka
mała słodka czerwona papryka
korzeń chrzanu
łodyga kopru z nasionami
Zalewa:
pół szklanki wody
kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
liść laurowy
łyżka cukru
pół łyżeczki soli morskiej
2 szklanki octu z białego wina
Marynowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy (woda, ziele, pieprz, liść, cukier i sól) gotujemy około 10 minut, na koniec dolewamy ocet winny. Umyte patisony przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą, osuszamy i układamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kawałku papryki, obranego chrzanu, kopru i marchewkę pokrojoną w plasterki. Tak przygotowane warzywa zalewamy przestudzoną marynatą. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Komentarze