Malinowe lustro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, odlać 2 szklanki przecieru.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości , dodać mąkę, mleko zagotować – wlewać cienkim strumieniem do żółtek ciągle ucierając. Naczynie włożyć do drugiego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż do zgęstnienia- ostudzić. Wymieszać z malinami i żelatyną ( żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody). Tężejącą masę wymieszać z ubitą śmietaną i wylewać na biszkopt.
Odlany mus malinowy 0,5 litra ( uzupełnić ewentualnie sokiem lub wodą ) wymieszać z 1 galaretkę malinową i 2 łyżeczkami żelatyny. Tężacy mus rozprowadzić delikatnie na masie malinowej- zastudzić.
Komentarze