MALINOWA PIANKA NA CUKINIOWYM BROWNIE

0 (0 ocen)

Czy jakieś owoce kojarzą się bardziej z pełnią lata, niż maliny? No chyba nie:) maliny i lato, lato i maliny to zgrany i idealny duet.100 g to tylko 86 kcal

Składniki:

  • Ciasto:
    230 g cukinii
    200 g mąki
    2 jajka
    40 g ksylitolu
    150 ml mleka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 g kakao
    Pianka malinowa:
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    125 g serka homo. naturalnego 0%
    300 g malin
    10 g ksylitolu
    4 łyżeczki żelatyny
    Wierzch:
    150 g malin
    Galaretka malinowa+350 ml wody
    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowa pianka na cukiniowym brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szczyptę soli. Odłożyć na kwadrans. Po tym czasie odcisnąć z soków.
    Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier brzozowy i utrzeć na jasny krem.
  • image-1o8fwxq 2. Dodać mleko i sypkie składniki i wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • image-0carsso 3. Następnie dodać cukinię i wymieszać.
  • image-0g6c8ld 4. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta w dwóch częściach i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w 180 st około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Następnie przeciąć poprzecznie na pół. Jedną część ciasta zamrozić.
  • image-0lmsu12 5. Pianka malinowa:
    200 g malin przełożyć do płaskiego naczynia i rozgnieść tłuczkiem.
  • image-21lllq3 6. Do miski przełożyć oba jogurty, dodać serek i ksylitol. Dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecione maliny. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach wody, a następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  • image-02k60ye 7. Dodać do miski i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać całe maliny i po raz ostatni delikatnie wymieszać.
  • image-24m2elx 8. Na talerz wyłożyć krążek cukiniowego brownie, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć piankę i odstawić do lodówki na około godzinę.
  • 9. Wierzch:
    Galaretkę rozpuścić. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia.
    Na piance ułożyć maliny i zalać galaretką. Odłożyć na noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jogurt grecki Ksylitol Maliny Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować