Ciasto Malinowa pianka

0 (0 ocen)

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować smak galaretki.

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól szczypta
    Pianka
    2 galaretki malinowe
    700 ml wody
    500 ml kremówki
    Dodatkowo
    1 galaretka malinowa
    1,5 szkl malin

Ciasto malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić.

    Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę.

    Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki. Na górę wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml gorącej przegotowanej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy