Malvapoeding. ciasto z południowej afryki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Cukier i jajka ubijamy razem, aż do powstania kremowej masy. Następnie dodajemy dżem i nadal ubijamy.Masło rozpuszczamy na ogniu (nie gotujemy) i dolewamy do ciasta stopniowo ciągle miksując. Dolewamy ocet i cały czas miksujemy.
2.powoli ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę, sól, sodę. Na końcu łączymy mleko z ciastem.
3.Tak powstałe ciasto pieczemy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Syrop:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając co chwilę, aż do rozpuszczenia cukru i masła. Nie należy zagotować syropu.
Na końcu:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i polewamy sosem. Należy odczekać kilka chwil, aby sos wsiąkł w ciasto i można podawać.
Porady
Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta do syropu dodaj mniej cukru.
Komentarze