Malutkie bułeczki "chałka"

4.49 (181 ocen)

Świetnie będą się prezentować na świątecznym stole

Składniki:

  • Składniki chałka - bułeczki :

    45-50 g świeżych drożdży,
    500g mąki,
    1/2 szklanka mleka,
    2 łyżki rozpuszczonego masła,
    4 łyżki cukru,
    1 jajko,
    1/2 szklanki wody,
    1 rozbełtane jajko do posmarowania.

    Składniki kruszonka :

    2 łyżeczki masła,
    1 łyżka cukru pudru,
    1 łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka Kruszonka

Malutkie bułeczki "chałka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gsnb3h 1. Przygotowanie chałki - bułeczki :

    Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na mniejsze części. Uformuj okrągłe bułeczki i włóż do metalowych foremek. Odstaw aby chałka podrosła.
  • 2. Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
  • 3. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować