Makowy wieniec świąteczny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki.
Margarynę roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży. Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie. Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę
Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło.
Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt. Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni.
Zwijamy całość w rulon. Przekładamy do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze