Makowy wieniec świąteczny.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonale smakuje nie tylko podczas świąt.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 dkg margaryny

    4 dag świeżych drożdży

    1 łyżka cukru

    1 szklanka mleka

    10 dag mąki

    1/2 szklanki cukru

    1 żółtko

    1 jajko

    40 dag mąki

    cukier puder do posypania

    gotowa masa makowa - 900 g

    margaryna i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy wieniec świąteczny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowy wieniec świąteczny 1. Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
    Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki.
    Margarynę roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży. Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie. Na koniec dodajemy przestudzoną margarynę
    Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski.

    Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło.
    Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt. Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni.
    Zwijamy całość w rulon. Przekładamy do formy.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować