Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła, pięciu żółtek, mąki pszennej, proszku do pieczenia i łyżki cukru zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z części połączyć z łyżką kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku.
Pozostałe z pięciu jajek białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier od pieczenia. Spód wyłożyć jedną część jasnego ciasta, na nią wyłożyć gotową masę makową. Następnie na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe, na nie wyłożyć pianę z białek a na sam wierzch zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze