Makowiec drożdżowy przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Drożdże rozrobić w śmietanie i ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części.
2.Masa orzechowa
Białka ubić z cukrem dodać orzechy bułkę tartą i aromat.
3.Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do blachy, na to dać masę makową. Drugą cześć ciasta rozwałkować, położyć na maku. Ten placek posmarować powidłami. Przykryć trzecią częścią ciasta. Na to wyłożyć przygotowaną masę orzechową, i przykryć czwarta częścią ciasta. Całość odstawić na 2 godziny. Po tym czasie piec na złoty kolor ok. 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami
Porady
Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.
Komentarze