Makowiec drożdżowy

4.47 (165 ocen)

Makowiec to jeden z obowiązkowych wypieków śwątecznych w moim rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do swiątecznej kawy.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    1 szkl mleka
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    50 dag mąki
    szczypta soli
    70g masła
    1 jajko

    puszka gotowej masy makowej (ok 800g)
    1/3 szkl posiekanych orzechów

    Lukier:
    2 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Dekoracja:
    łyżka maku
    kolorowe skórki kandyzowane
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Makowiec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawijąc ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



    Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować