3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
180 ml ciepłego mleka
150 g margaryny (lub masła), roztopionej i schłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu (lub np. wódki)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (ciepłym, max do 60 C) i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na końcu wlać rozpuszczony tłuszcz i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
2.Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania , ja podzieliłam na dwie części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Komentarze