Makowiec zawijany

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Makowiec, który smakuje wszystkim.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe na 2 strucle:

    3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
    180 ml ciepłego mleka
    150 g margaryny (lub masła), roztopionej i schłodzonej
    6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
    50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka spirytusu (lub np. wódki)
    1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

    Masa makowa:

    500 g maku
    250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
    100 g rodzynków
    50 g orzechów włoskich, posiekanych
    1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
    olejek migdałowy do smaku
    cynamon do smaku
    1 łyżka miękkiej margaryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

    Składniki na lukier:

    pół szklanki cukru pudru
    2 – 3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta drożdżowego

    Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (ciepłym, max do 60 C) i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na końcu wlać rozpuszczony tłuszcz i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • 2. Wykonanie masy makowej

    Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

    Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania , ja podzieliłam na dwie części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

    Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
    Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować