Makowiec z kremem orzechowym na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, stopniowo dodawać 8 łyżek wody, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao a na końcu olej.
Średniej wielkości formę wysmarować masłem i posypać bulką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 45min w temperaturze 180 Stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
2.MASA MAKOWA:
Mak opłukać na sicie, odsączyć, zemleć, zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, cukier waniliowy, miód, bakalie oraz białka, wymieszać i gotować do zgęstnienia.
Murzynka skropić wódka i wyłożyć na niego gorąca masę makową. Pozostawić do wystudzenia.
3.KREM ORZECHOWY
Orzechy zemleć, zalać gorącym mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka i po łyżce orzechów. Krem orzechowy wyłożyć na masę makową.
4.POLEWA:
Składniki połączyć i zagotować. Ciasto polać polewą i przybrać płatkami migdałowymi. Pozostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu.
Komentarze