Makowiec z ciasta francuskiego

4.5 (175 ocen)

Makowiec w wersji szybkiej ,prostej i smacznej :))

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    400 g masy makowej
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżka woda
    kolorowe perełki

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć ,boki ponacinać na ukos. Na nienacięty środek rozłożyć masę makową i zawijać nacięte boki. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.

    Cukier puder wymieszać z wodą i powstałym lukrem polać ciasto. Na lukier posypać kolorowe perełki.

Porady

Ja użyłam masy makowej domowej roboty : Składniki: 250 g suchego maku woda lub mleko ulubione bakalie 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Mak zalać wodą lub mlekiem ,tyle aby przykryło mak i zagotować. Gotować około 25 minut. Ugotowany mak przecedzić przez sito i zmielić w maszynce lub blenderem. Do zmielonego maku dodać miód,masło,cukier i ulubione bakalie( rodzynki,orzechy itp.) Wszystko dokładnie wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować