Makowiec w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,masła,żółtek,cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche,dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 ciasta.Ciasto przekładamy do woreczków foliowych i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.Mak przesypujemy do miski i zalewamy 1 szkl gorącej wody-odstawiamy na 15 minut i potem przekładamy na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody.Do maku dodajemy pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno większą częścią ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez 10 minut.W tym czasie ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową.Przekładamy masę makową na podpieczony spód,wyrównujemy i na wierzchu układamy resztę ciasta(można pokruszyć lub zetrzeć na tarce).Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego
Komentarze