Makaronowe szaleństwo z cukinią i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szafran zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić.
2.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posolić i dusić razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku na patelni.
4.Dodać szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, zagotować.
5.Makaron dokładnie odcedzić i dodać do cukinii, wymieszać. Posypać tartym Parmezanem, lekko przemieszać, doprawić ewentualnie solą oraz przełożyć do ogrzanych głębokich talerzy.
Komentarze