Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączamy zachowując dwie łyżki zalewy. Brokuły blanszujemy przez 3 minuty. Brokuły odcedzamy, wodę zachowujemy.
2.Do blendera wlewamy dwie puszki pomidorów, dwie łyżki zalewy od tuńczyka, sól oraz 200 ml wody od gotowania brokułów, całość miksujemy by powstał jednolity sos. Sos przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego sosu wsypujemy makaron i gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaron trzeba bardzo często mieszać - gotowany w soku z pomidorów lubi się sklejać. Ugotowany makaron odcedzamy, płyn zachowujemy!
3.Sos pomidorowy pozostały po gotowaniu makaronu ponownie wlewamy do blendera, dodajemy kremowy serek i całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
4.Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i kawałki tuńczyka.
5.Zapiekankę polewamy sosem z pomidorów i serka, posypujemy startym żółtym serem i tartą bułką.
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu. Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści i wierzch zapiekanki będzie rumiany.
Komentarze