Makaron ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Prosty, szybki, a przede wszystkim zdrowy obiad. Po prostu nic dodać nic ująć.

  • 5 min

Składniki:

  • * 1 szklanka makaronu penne ( ja użyłam z mąki orkiszowej)
    * 250 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    * 4 ząbki czosnku
    * garść startego żółtego sera
    * 1 mała cebulka
    * 1 łyżka oliwy z oliwek
    * sól
    *pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
    2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i dusimy kilka minut.
    3. Gdy odparuje woda dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz ząbki czosnku.
    4. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
    5. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    6. Ponownie mieszamy i gasimy płomień.
    7. Ugotowany makaron odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
    8. Dajemy go do szpinaku i starannie mieszamy, by w całości został nim oblepiony.
    9. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.

Porady

Jeśli ktoś lubi bawić się smakiem polecam dla odmiany zwykły czarny pieprz zastąpić pieprzem cytrynowym. Jeżeli ktoś ma problem z odpowiednim doprawieniem szpinaku może użyć Ziarenka Smaku, które stanowią gotową mieszankę przypraw. Jeżeli ktoś jest uczulony na mąkę pszenną, proponuję zastąpić zwykły makaron na ten wykonany z mąki orkiszowej. Obecnie można do spotkać co raz częściej na sklepowych półkach. Jego cena również nie jest wygórowana i nie odstaje zbytnio od ceny zwykłego makarony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować