Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem

4.49 (145 ocen)

  • 20 min

Taki obiad przygotujesz w kilka minut! Danie jest lekkie i bardzo sycące. Koperek nadaje świeżości, pysznego smaku i aromatu

  • 20 min

Składniki:



  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
    3 łyżki posiekanego koperku,
    3-4 jajka ugotowane na twardo,
    1,5 szklanki bulionu warzywnego,
    4,5 łyżki śmietany 18%,
    4 łyżeczki mąki,
    1 duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    500g makaronu kolanka,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem 2.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy.
  • Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem 3. W tym czasie jajka kroimy w kostkę, a śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy. Śmietanę wlewamy do bulionu i szybko mieszamy, żeby się nie zważyła. Zagotowujemy ją, ale na wolnym ogniu.
  • Makaron 4. Wówczas dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku. Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • makaron 5. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym jajkiem. Danie można posypać również świeżym koperkiem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować