Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami

4.37 (178 ocen)

Czasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g makaronu tagiatelle
    300g pieczarek
    6 pomidorów suszonych
    3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    2 szalotki
    1/2 szklanki śmietanki 18%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.37 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia.
    =
  • 2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje.
  • 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować