Tak podany makaron to doskonały pomysł na smaczny obiad czy ciepłą kolację. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników i w kilka chwil mamy szybkie i niedrogie danie do którego możemy wykorzystać owoce sezonowe.
25 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
350 g makaronu dowolnego
1 łyżka masła
600 g jabłek (wydrążonych)
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
cynamon (u mnie przyprawa do kawy i deserów w młynku, w której składzie jest cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia)
2 łyżki masła
200 g twarogu
sól do smaku
szczypta gałki muszkatałowej
Makaron ze smażonym twarogiem i duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączamy, do gorącego wrzucamy łyżkę masła i mieszamy.
2.Następnie do gorącego makaronu dajemy usmażony ser i dokładnie mieszamy.
3.Jabłka kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4.Pod koniec duszenia przyprawiamy cynamonem.
5.Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy twaróg, szczyptę gałki muszkatałowej, smażymy mieszając około 5 minut aż ser się rozpuści, następnie przyprawiamy solą.
6.Na talerze rozkładamy gorący makaron, na każdy nakładamy dowolną ilość duszonych jabłek, całość dekorujemy malinkami.
Komentarze