Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.
Makaron z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin.
Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
2.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
3.Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
4.Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
5.Na końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze