Jest to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
15 min
Składniki:
200 g mięsa mielonego
1 mała cebula
4 pomidory średniej wielkości
30 listków świeżej bazylii
20 g pestek słonecznika
3 ząbki czosnku
makaron spaghetti dla 4 osób
sól,pieprz
olej
Makaron z faszerowanym pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i dalej smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki myjemy i odcinamy wierzch a następnie wydrążamy miąższ, uważamy aby nie przedziurawić pomidorków. Pomidorki nadziewamy mięsem, przykrywamy odciętym wierzchem i układamy na blaszkę wysmarowaną olejem a następnie wkładamy do nagrzanego do 175C piekarnika na około 15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aby był al'dente.
Listki bazylii, czosnek, słonecznik oraz odrobinę oleju mielimy blenderem na jednolitą masę. Jeśli nam nie chce się to zmielić dolewamy oleju. Gotowe pesto mieszamy z odcedzonym makaronem. Układamy porcje na talerzy w środku układamy upieczonego pomidora i przystrajamy liśćmi bazylii.
Komentarze