Makaron z dynią i kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem

4 (1 ocen)

  • 30 min

Dziś w ramach eksperymentu połączyłam dynię i kurki i muszę stwierdzić, że to połączenie idealne !!! Zachęcam każdego makaronoholika do wypróbowania tego przepisu, gwarantuję, że się nie zawiedziecie :) !

  • 30 min

Składniki:

  • 200 - 250 g ulubionego makaronu
    100 g kurek
    300 g dyni (waga ze skórką)
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka suszonego rozmarynu
    1 szalotka - drobno posiekana
    1 ząbek czosnku - drobno posiekany
    200 ml śmietany 30 %
    sól i świeżo zmielony pieprz
    opcjonalnie: tarty parmezan lub garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Makaron z dynią i kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj wszystkie składniki: kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm.
    Na dużej patelni rozpuść masło razem z oliwą z oliwek. Podsmaż na niej szlotkę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj dynię, posól ją i smaż około 10 - 12 minut (do momentu aż zmięknie). Co jakiś czas mieszaj, by nie przywarła do dna. W razie potrzeby dodaj 1 - 2 łyżki wody i przemieszaj.
    Dodaj kurki i rozmaryn, smaż około 5 minut następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
    Makaron ugotuj al dente i wyłóż do na talerze. Dodaj sos, posyp parmezanem lub posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować