Dziś w ramach eksperymentu połączyłam dynię i kurki i muszę stwierdzić, że to połączenie idealne !!! Zachęcam każdego makaronoholika do wypróbowania tego przepisu, gwarantuję, że się nie zawiedziecie :) !
30 min
Składniki:
200 - 250 g ulubionego makaronu
100 g kurek
300 g dyni (waga ze skórką)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 szalotka - drobno posiekana
1 ząbek czosnku - drobno posiekany
200 ml śmietany 30 %
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: tarty parmezan lub garść posiekanej natki pietruszki
Makaron z dynią i kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj wszystkie składniki: kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm.
Na dużej patelni rozpuść masło razem z oliwą z oliwek. Podsmaż na niej szlotkę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj dynię, posól ją i smaż około 10 - 12 minut (do momentu aż zmięknie). Co jakiś czas mieszaj, by nie przywarła do dna. W razie potrzeby dodaj 1 - 2 łyżki wody i przemieszaj.
Dodaj kurki i rozmaryn, smaż około 5 minut następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
Makaron ugotuj al dente i wyłóż do na talerze. Dodaj sos, posyp parmezanem lub posiekaną natką pietruszki.
Komentarze