Makaron z brokułami i boczkiem

4.51 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie to jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a smakuje naprawdę znakomicie. W sam raz na ciepłe letnie dni

Składniki:

  • ● 1/2 kg makaronu, najlepiej świderki
    ● 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży
    ● ok. 20 dag boczku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● łyżka masła
    ● żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z brokułami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko
    osolonej wodzie na półtwardo.
    Odcedzamy.
  • 2. Brokuły świeże myjemy
    i oczyszczamy, dzielimy na
    mniejsze różyczki i gotujemy
    kilka minut, aż zmiękną. Brokuły
    mrożone bez rozmrażania wrzucamy do wrzącej wody
    i gotujemy do miękkości.
  • Makaron z brokułami i boczkiem 3. Boczek kroimy w drobną
    kostkę i podsmażamy na patelni
    bez tłuszczu, aż będzie
    apetycznie chrupiący.
  • 4. Ugotowane brokuły odcedzamy
    na durszlaku i dokładnie
    rozgniatamy widelcem,
    dodając łyżkę masła i drobniutko
    posiekany lub zmiażdżony
    w prasce czosnek. Mieszamy
    i odstawiamy na ok. 5
    minut, żeby brokuły przeszły
    zapachem czosnku.
  • 5. Makaron mieszamy z brokułami
    i boczkiem, wykładamy
    na talerz, z wierzchu posypujemy
    startym żółtym serem.

Porady

● Do podsmażonego boczku można dodać kilka drobno pokrojonych pieczarek i chwilę je poddusić razem z boczkiem. ● Danie nabierze bardziej włoskiego charakteru, jeśli zamiast zwykłym żółtym serem posypiemy je z wierzchu świeżo startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować