Makaron z chorizo i cukinią w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rozpisywałam się już nie raz na temat mojej ogromnej miłości do makaronów :) ! Do tego chorizo i cukinia, na które mam ostatnio straszną 'fazę' :)Jeśli nie macie pod ręką chorizo - u mnie np jest trudno dostępne - zawsze można je zastąpić szynką lub inną kiełbasą. Zachęcam do wypróbowania przepisu

  • 20 min

Składniki:

  • ulubiony makaron - ilość wg uznania
    kilka plasterków kiełbasy chorizo - u mnie około 10
    1 cebula - pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku
    1/2 cukinii pokrojona na cienkie plastry, następnie każdy plaster na 4 części
    1 puszka (400 g) pomidorów w puszce
    kilka czarnych oliwek - pokrojonych
    garść posiekanej natki pietruszki
    tarty ser - u mnie grana padano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z chorizo i cukinią w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
    2. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę i podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni, do momentu aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż do momentu aż cebula zmięknie.
    3. Dodaj całą zawartość puszki z pomidorami (wraz z sosem). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy sos zgęstnieje, dodaj oliwki i cukinię. Duś na małym ogniu.
    4. Makaron odcedź i gorący dodaj do sosu pomidorowego, dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać odrobinę przegotowanej wody.
    5. Makaron wyłóż na talerze, posyp tartym serem i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować