Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jak szybki obiad, to tylko makaron ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g makaronu (u nas fusilli)
    6 cienkich pętek białej kiełbasy
    3 liście laurowe
    2 szalotki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    100 g fasoli mamuciej
    600 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka majeranku
    cukier
    sól czosnkowa
    sól, pieprz

Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Przekładamy na talerz i kroimy ukośnie na 2 cm kawałki.

    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną szalotkę, dodajemy pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy.

    Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą czosnkową i pieprzem.

    Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy makaron i dusimy przez kilka chwil.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy