Makaron ryżowy z pieczonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć skórą do dołu w małym naczyniu do zapiekania.Usunąć ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić skórą do góry i zostawić przynajmniej na 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec 18 min. Po upieczeniu zdjąć skórę, mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym w pieczeniu sosie.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 min. aż lekko się zarumieni. Posiekać cebulę zetrzeć imbir, drobno posiekać czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła.
Do woka lub na patelnię wlać 1 łyżkę oleju gdy będzie gorący dodać imbir, czosnek, cebulę. Smażyć przez minutę mieszając. Dodać łososia wraz z resztą sosu, sezam, olej sezamowy, szczypiorek i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła. Podawać skrapiając sosem sojowym i sokiem z limonki/cytryny. SMACZNEGO!!!:)
Komentarze