Bardzo smaczne i błyskawiczne danie na orientalną nutę. Makaron ryżowy ze słodko-ostrym sosem chilli, z dodatkiem pędów bambusa i soczystym filetem z kurczaka. Pozytywnie zaskoczy wielbicieli ostrzejszej kuchni.
40 min
Składniki:
-200 g makaronu ryżowego
-1 podwójny filet z piersi kurczaka
-1 łyżeczka czerwonej pasty curry
-1 puszka pędów bambusa w wodzie
-1 ząbek czosnku
-1 szalotka
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-1 łyżka przyprawy orientalnej
-2 szklanki wody
-3 łyżki sosu ostrygowego
-3 papryczki chilli czerwone
-ew. sól i pieprz
-olej sezamowy do smażenia
Makaron ryżowy z kurczakiem w słodkim sosie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w paski, wrzucamy do miski. Dodajemy sos ostrygowy i przyprawę orientalną, dokładnie mieszamy, kurczaka odstawiamy na 10 minut do lodówki.
2.Na wok-u rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy drobno posiekane czosnek i szalotkę. Przesmażamy chwilę. Dodajemy drobno posiekaną chilli (bez gniazd nasiennych). Smażymy. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiano od czasu do czasu mieszając (ok 7 minut). Podlewamy wodą, dodajemy pastę curry, pędy bambusa odsączone z zalewy oraz cukier. Gotujemy 4 minut.
3.Skrobię rozprowadzamy z odrobiną wody. Ciągle mieszając, wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego!
Komentarze