Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczny makaron pomidorowy otulony marchewkowym pesto z wyraźną nutą czosnku oraz bazylii. Kocham wszelkiego rodzaju pesta i lubię tworzyć nowe połączenia. Dzisiaj kreatywnie potraktowałam marchewkę, a efekt zaskoczył nas bardzo pozytywnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron pomidorowy (świderki)

    PESTO:
    - 4 marchewki
    - listki z 1 drzewka bazylii
    - 80 g orzechów włoskich
    - 5 łyżek twardego sera owczego
    - 3 - 4 ząbki czosnku
    - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2 2. Następnie podsmażamy je chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do momentu odparowania nadmiaru soku.

    Podsmażoną marchewkę studzimy.
  • 3 3. Orzechy obieramy z łupin i delikatnie prażymy na patelni do momentu aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat.

    Uprażone orzechy studzimy.
  • 4 4. Ostudzone orzechy dokładnie rozbijamy w moździerzu.
  • 5 5. Owczy ser (możemy wykorzystać np. czeski Jadel) również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 6 6. Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki świeżej bazylii, 3 - 4 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej masy.
  • 7 7. Następnie do rozdrobnionego czosnku i bazylii dodajemy ostudzoną marchewkę, rozrobione w moździerzu orzechy włoskie, 5 łyżek startego sera owczego oraz dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku solą oraz dość sporą ilością czarnego pieprzu.

    Na koniec, dla odpowiedniego połączenia się składników użyjemy rozdrabniacza. Miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund.

    * Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo i nie dopuścić do wytworzenia konsystencji jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego połączenia i delikatnego rozdrobnienia składników.
  • 8 8. Gotowe pesto łączymy z gorącym (ugotowanym al dente) makaronem pomidorowym.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Całość dla wzbogacenia smaku możemy dodatkowo posypać owczym serem i listkami świeżej bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować