Makaron po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2.Posiekać czosnek.
3.Pokroić anchois.
4.Obydwa składniki wrzucić do woka na rozgrzaną oliwę. Zamieszać.
5.Pokroić uprzednio opłukane kapary i szybko dodać do czosnku i anchois. Zamieszać.
6.Podlać winem.
7.Po chwili dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość zamieszać, zwiększyć ogień i dusić aż wino częściowo odparuje (sos powinien zgęstnieć).
8.Dodać oregano, wymieszać i na chwilę odstawić.
9.Dodać ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
10.Makaron przełożyć na talerze, każdą porcję posypać łyżką startego żółtego sera, ozdobić listkami bazylii. Makaron podawać w towarzystwie wina, które zostało wykorzystane do przyrządzenia potrawy.
Komentarze