Makaron penne z kurkami na białym winie w sosie śmietanowym

5 (200 ocen)

  • 20 min

Makaron z kurkami na białym winie w sosie śmietanowym stał się moim numerem 1 wśród makaronów.Na samo wspomnienie o wszystkich zapachach i aromatach towarzyszącym przygotowywaniu tego dania - dostaję ślinotoku !Nie będę się rozpisywać, po prostu musicie spróbować :) !

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    200 g makaronu penne
    200 g kurek
    1/4 szklanki białego wina (użyłam półsłodkiego)
    100 ml śmietanki kremówki
    1/2 cebuli - pokrojonej w drobną kostkę
    1 ząbek czosnku drobno posiekany
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Makaron penne z kurkami na białym winie w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz.
    Na dużej patelni rozpuść masło razem z oliwą z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i po minucie wlej wino, wszystko wymieszaj. Pogotuj około 1 - 2 minut.
    Następnie - dodaj kurki i smaż przez około 5 minut. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki, gotuj do momentu aż sos się zredukuje, nieco zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem cytryny.
    W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Gdy będzie gotowy - odcedź i dodaj do patelni z kurkami. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować