Danie jest rewelacyjne, idealnie skomponowane w smaku i dodatkowo - bardzo szybkie w przygotowaniu.
35 min
Składniki:
(4-5 porcji)
500g mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebula
125g makaronu mie (lub innego chińskiego)
15g grzybów mun
1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku)
sos sojowy
sól, pieprz (opcjonalnie)
Ponadto:
olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili)
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki.
2.Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso mielone, które mieszając - należy doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
(W międzyczasie można dodać odrobinę sosu sojowego i pieprzu.)
Dodać cebulę oraz marchewkę.
Całość przemieszać, przykryć i smażyć około 10 minut.
3.W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania.
4.Natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną.
5.Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości patelni.
Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem.
(Należy uważać, aby nie przesadzić z ostrością potrawy.)
Danie odrobinę poddusić i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze